Zaloguj
Zarejestruj

Start

Szkoła

Projekty

Galeria

Rekrutacja 2016

Kreatywnie

Archiwum

Informacje o projekcie

O PROJEKCIE


Dlaczego “Jedzmy odpowiedzialnie”?

Czy dokonywane przez nas każdego dnia wybory wpływają na środowisko naturalne, ochronę praw człowieka oraz  poprawę jakości życia w społeczeństwie? I co wspólnego powyższe pytania mają z żywnością?  

Liczba ludności na świecie wciąż wzrasta, szacuje się, że przed 2050 r. będziemy potrzebowali wyżywić blisko cztery razy więcej ludzi niż sto lat temu. Z tego punktu widzenia, żywność już nie jest tylko sprawą indywidualną. To, co jemy każdego dnia, jakich dokonujemy wyborów, ma bezpośredni i pośredni wpływ na klimat, zużycie naturalnych zasobów, takich jak  woda, czy ziemia, jak również na zdolność wyżywienia ludności w naszym kraju i na całym świecie.

Projekt „Jedzmy odpowiedzialnie” wspiera Eko-Szkoły z dziewięciu krajów Unii Europejskiej w podejmowaniu bardziej odpowiedzialnych decyzji dotyczących żywności. Ponieważ nasze wybory kształtują świat!

Nasze cele:

Edukacja dla zrównoważonego stylu życia

Realizując działania dotyczące odpowiedzialnej konsumpcji żywności, nauczyciele przenoszą najistotniejsze kwestie globalne do klas, by w otwartej przestrzeni współtworzyć, nowe, odpowiedzialne rozwiązania na każdy dzień.

Uczniowie wprowadzają zmianę

Zaangażowani uczniowie poszukują powiązań pomiędzy globalnymi i lokalnymi zagadnieniami. Wprowadzając małe zmiany w najbliższym otoczeniu, wywieramy ogromny wpływ na skalę globalną.

Zaangażowanie rodziców

Jeśli mówimy o odpowiedzialnym jedzeniu w domach, kluczową rolę  odgrywają tutaj rodzice. Zachęcamy do wprowadzania zmian we własnych domach/gospodarstwach dotyczących odpowiedzialnej konsumpcji.  

Włączenie społeczności lokalnej

W działaniach podejmowanych przez szkoły ogromną rolę odgrywa wsparcie i zaangażowanie osób z zewnątrz, tj. ekspertów, kucharzy, rolników, ustawodawców, aktywistów.  Im szersza grupa, tym większe nasze oddziaływanie.

Dzielenie się pomysłami

Zadaniem Eko-Szkół z dziewięciu krajów uczestniczących w projekcie jest wypracowanie dobrych praktyk. W ramach projektu odbędzie się w Pradze międzynarodowe spotkanie, którego uczestnikami będą osobowości ze świata edukacji i żywienia.

Publikacja materiałów

W ramach projektu powstaną materiały związane z tematyką odpowiedzialnej konsumpcji żywności. Pomogą one w realizacji założeń projektowych dla wszystkich grup wiekowych. Wśród opracowanych materiałów znajdą się m.in.: Metodologia 7 kroków ku odpowiedzialnej Żywności, scenariusze lekcyjne, formularze audytów żywnościowych oraz inne publikacje.

Liczby

1800 nauczycieli odkryje zależności pomiędzy produkcją żywności a zmianami w społeczeństwie i środowisku naturalnym oraz w poziomie jakości życia.  

550 europejskich Eko-Szkół będzie uczestniczyć w jednorocznym programie edukacyjnym dotyczącym odpowiedzialnej konsumpcji żywności.

90.000 uczniów  będzie poszukiwać możliwości podejmowania świadomych/odpowiedzialnych zmian w menu  swoim i  swoich bliskich. 

Definicja  zrównoważonej konsumpcji żywności

Co jem?

Skąd pochodzi żywność, którą spożywam?

W jaki sposób jest produkowana?

Jak dużo żywności konsumuję?

Jak dużo żywności marnuję?

Jaki wpływ na planetę mają moje wybory konsumenckie w zakresie żywności?

Odpowiedzialna konsumpcja żywności to świadome dokonywanie wyborów żywnościowych z uwzględnieniem aspektów zdrowotnych, środowiskowych, politycznych, społecznych, kulturowych i ekonomicznych. Nasze decyzje powinny uwzględniać podstawowe i realne potrzeby ogółu ludzkości, ale także ograniczać negatywny wpływ na Planetę i korzystnie wpływać na jakość życia tak indywidualnego  konsumenta, jak i społeczeństwa jako całości.

Powinnismy spróbować:

-       Jeść mniej, ale lepiej;

-       W miarę możliwości spożywać produkty lokalne, sezonowe, organiczne;

-       Spożywać mniej mięsa, zastępując je produktami pochodzenia roślinnego;

-       Wybierać żywność produkowaną z poszanowaniem ludzi i Planety

-       Zwracać uwagęna różnorodność wybieranej żywności;

-       Unikać oleju palmowego w produktach

-       Nie marnować żywności

Strona została opracowana ze środków pochodzących z Unii Europejskiej. Organizacja Glopolis bierze odpowiedzialność za jej treść, która może nie odzwierciedlać poglądów Unii Europejskiej.

logo JS

Kalendarz

Kwiecień 2019
Pn Wt Śr Cz Pt So N
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Logowanie